Tuesday, September 29, 2009

moving...

im now moving to www.abangalli.tumblr.com


ok..thanks

Tuesday, June 30, 2009

tHe Unsung Hero

Assalamualaikum and Konichiwa..


Hari hari yang indah kan..hahha...tapi kali ini aku nak post something yang agak sensitive kot...Namun apa yang aku akan post adalah pandangan aku...sapa yang x setuju xpe...huhuhuhu...hari ini aku nak cakap pasal orng asing...cth indonesia, bangladesh and etc...

Mungkin ada yang tahu dan ada gak yang tak tahu yang aku ni MALINDo...MAlaysia + Indonesia...Ayah aku orng malaysia namun Mama ku orng INdonesia....ok...

Aku kan selalu sangat baca kat news tentang melambaknya pekerja Asing kat Malaysia...banyak yang ku dengar adalah cerita2 negative tntang mereka..aku terasa gak kerana aku mempunyai darah keturunan Indonesia... AKu selalu berfikir ornag2 kat malaysia banyak yang bising dengan kebanjiran pekerja2 asing xkira kat sektor mane...pembinaan perladang,perkapalan dan banyak lagi.Ada yang mengatakan disebabkan pekerja asing banyak rakyat Malaysia yang xdapat kerja...aku ketawa ketika mendengar nya...

hahaha... Ada ke orang Malaysia nak kerja kat pembinaan macam orang indonesia and orang bangladesh...Bekerja dari pagi sampai petang,berpanas, gaji kecik dan meletihkan...Kalu kite tanye kat remaja2 sekarang semua xnak kerja camtu.. Orng kite nak kerja dalam air cond, Gaji besar xnak kerja berat... Yelah kerja kat pembinaan mane ada kelas...Ibubapa pun xbangga ngan anak kalau kerja kat tempat yang kotor n penuh habuk... xlah semua... Namun kalau semua xnak kerje tempat camtu sape lagi??? Aku bukan lah pro pekerja asing namun sudah hakikat..Tanpa penat lelah orng indonesia n yang lain2 xkan wujud KLCC, KLIA, KL tower, MID VAlley, PAvallion, SEpang dan banyk lagi projek lain yang disukai dan digunakkan orng MAlaysia.. Aku nak tanye kat korang ada x kite g hantar surat penghargaan kat mane2 negara yang pekerja2 mereka terbabit dalam pembinaan projek-projek mega kat Malaysa..Aku rasa XADA.. kITE ORNG mAlaysia memang suka cari kesalahan orng, namun jasa2 orng susah nak tahu..

Sekarang ni banyk projek kat UM, kebanyakkan nya orng asiang yang jadi pekerja..So sebelum diorang g kerja diorang akan sarapan kat kolej aku... AKu perhatikan lah apa yang diorang makan...n aku terkejut...Nak tahu kenapa..SEBAB DIORANG XMAKAN PAPE....diorang minum air je...Bayangkan rakan2...kite kalau xmakan sarapan pagi pun dah ckap letih lah lapar lah xde tenaga lah...Diorng minum air je mampu kerja dari terbitnya matahari sampai terbenam... Rakyat Malaysia mampu ke buat cmni kalau pekerja2 asing xde.. ??? Lu pikir lah sendiri..

SAtu lagi, kebanyakkan orng Malaysia suka sangat panggil orng asiang guna short form, cth orang Indonesia, panggil INDON, irng Bangaladesh , Panggil BANGLA.. sedap je mulut pangil orng cmtu...nape xpanglil orng indonesia,,bgi kami INdon tu macam hilang maruah...Pnggil lah indonesia...Pekerja Rumah panggil AMAH...bunyi cam hamba je... Maju cmne pun negara kite kite xleh buat negara orng lain camtu, diorng pun ada maruah,,, Kite negara serumpun...kena hormat satu same lain...

Kite banyak gak dengar tentang jenayah yang dilakukan oleh orang asing kat Malaysia...rompakan, pembunuhan n bnyak lagi..tpi xsilap aku statistik menunjukkan jenayah yang dilakukan oleh orng asing 20+% JE...xbanyak pun berbanding orng Malaysia sendiri kan...rogol anak sendiri, rompak bank, samun, ragut, samseng jalanan aka mat rempit, bohsia, bohjan and banyak lagi... Sebenarnye kte banyak lagi yang kite kena buat sesuatu unutk masyarakat kite sendiri...

Aku sebenarnya da g nak tulis tapi buat mase ni cukuplah ..kira ni version 1 lah..nanti akan datng version 2...sorry kalau da yang marah ke..tapi itulah hakikat kat...so fikir2 kan k....Nanti kte sambung lagi...jia mata...

Sunday, June 28, 2009

transFormers to Rolex

hoho...Assalamualaikum..Konichiwa

Akhirnya dapat gak peluang untuk blogging...minggu ini memang banyak sibuk...huhuuh...testo ada dua...Minggu ni pun best gak blaja bunpou sbb dah start blaja futsukei ataupun plain form dalam bahasa jepun... BEntuk2 ni slalu digunnakan dalam masyarakat jepun especially dlam
drama..huhuh..Budak2 ramai lah yang suka bab ni..tpi ada susah si
kit sebab kena biasakan lidah kan..yelas dah slalu guna bntuk teinei ataupun bntuk formal...

Minggu ni aku rasa kanji testo yang ku ambik semalam(27 jun) x manten kot..makna nye terleburlah aku punye rekod 3 kali manten berturut2..(manten=100%)...tpi xpe...sbb kehidupan kena macam ni..bayang kan kalau aku buat graph...kalau manten je..graph tu akan lurus jekan...tu bukan kehidupan ..kalau xcaye pegi hospital...tenok kat alat yang tunjuk degupan jangtung orng tu, kejap naik kejap turun...kalau lurus je apa maksud nye...MAti lah kan..or xde kehidupan lagi...so kalau aku xmanten pun aku seronok gak sbb atleast aku masih ada kehidupan..kalau dah mati ape pun xde...



Semalam aku berpeluang bersama kawan aku akmal g tengok transformer kat IMAX kat Berjaya Times Square...Sebenar nye aku xde plan pun nak g tgok..ingatkan nak g rabu depan..leh dapat ticket murah...huhuh...So aku pun berbaris around kul 7 pm unutk beli ticket
kul 8...kalu kat mid memang dah sold out dah ticket..sbb tu aku suka tengok kat imax, selain besar gler nak mampus(tiga tingkat besar punye skrin) n xbnyak orng...aku ingat kan nak ambik tempat duduk blakang tapi tgok orng adh abis book...buta...nasib baik dapat tgh ..xlah sakit sangat kepala...sapa yang dapt depan sekali tu...sori je k, balik memang sakit tgkuk..Cite Transformers kali ni memang best gler...9/10 lah..xleh bagi 10 sbb nothing is perfect...tpi kalau nak best lagi kena tgok yang 1st dulu..kalu belom tgok no 1 x sebest yang dah tgok...Satu lagi aku nak tgok cter sbb ada buat pengambaran kat egypt..so aku teringin lah nak tgok cmne kan....aku memang merekomenkan lah sapa2 yang lom tgok tu...g tgok beramai2..

PAstu aku merasa gumbira gak minggu ni sebab biasiswa dah masuk..thank you Jpa...alhamdulillah..so aku pun guna lah ckit duit aku unutk beli jam(rolex submarinner 116610). aku beli jam yang sama seperti yang kena curi taun lepas...So taun nie sapa curi lagi aku blasah hidup2..kalu dah mati buat apa nak blasah...

Minggu ni harap ada bnda2 yang menarik berlaku...So ada agak bnda untuk aku post...so ganbatte semua....life is short and only one...so make full use of it...

p/s Pertama kali dalam sejarah pakcik kat makmal fizik suruh aku potong rambut...huhuhuh..

Saturday, June 20, 2009

LUahan HAtiku...

ASsalamualaikum semua..akhirnya ada gak peluang untuk blogging... MInggu ni agak pack gak lah..huhuhuh...Sekarang diorng pandai(sensei kat ambang Asuhan Jepun) buatt testo ari sabtu, so malam sabtu kena balaj lah...g pasar Malam Pun xleh...kalau x dulu slalu gak g Pasar malam n borak ngan sorang pakcik yang jual buku kat ctu..


Minggu ni aku agak tension lah. BUkan kerana blaja tetapi keran persekitaran n kehidupan... Rasa aku kebanyakkan rakan2 ku tahu yang aku sedang buat preparatio g Jepun..Tpi rasa nya
ramai gak yang xtahu yang pengajian aku ditangguhkan oleh JPA tahun lepas sebab kecederaan lutu aku tahun lepas. Jadi sekarang ni aku dah start balik pengajian tetapi x bersama batch aku sebelum ni tapi ngan budak2 yang sepatut nya jadi junior aku.

Bnda ni yang buat aku tension tau x..bukan kerana aku terpaksa menanguhkan pengajian tetapi orng2 yang yang mempertikaikan keputusan aku untuk menangguhkan pengajian.. PAstu masa ni kat budak Pasum ada sorng onna yang pakai Tongkat g kelas. PAstu adalah orng2 ni yang ckap,"tngok budak tu pun dapat g kelas walaupun pakai tongkat, ko tak malau ke smpai tangguhkan kan pengajian".. aku faham apa yang orng tu nak katakan. Yelah, aku respectlah kat budak tu walaupun sakit cmtu masih gak bersemangat nak g Kelas.. Tapi please jangn samekan aku ngan budak tu, YEs memang aku ngan die manusia namun hati manusia lain2.
Korang ingat senang ke aku nak buat keputusan ni tahun lepas. Aku rasa macam nak jumpa doktor sakit jiwa tau tak.. Namun aku xmenyesal buat keputusan ni. Bagi aku Allah bgi aku peluang kedua supaya aku Jadi orng yang lebih baik dari sebelum ni..

Kadang2 aKU Rasa certain orng ni terlampau sangat..memang lah bol
eh bagi opinion kat korng namun kuasa untuk membuat keputusan adalah orng tu sendiri. So kalau dah buat hormatilah keputusan dia..BAgi die semangat untuk teruskan perjuangan hidup..Tpi aku xsalahkan gak lah orng2 yang camtu, kalau xde diorng x seronok lah dunia ni..kalau semua orng baik, dunia xkan seimbang...hahahaha...
PAstu aku nak cite ckit lah pasal kwan or tomodachi kalau dalam bhsa Jepun.. Apa sebenarnya maksud sorng kawan??? Bagi aku , Kwan adalah seseong yang akan sentiasa berada bersama kita walaupun sedih ataau gembira.. Seorng kawan akan coba yang terbaik unutk bantu kawan nya tanpa memberi apa2 alasan kecuali sesuatu yang memang xdapat nak dielakkan. Aku ada sorang kawan.. Aku sayng gler kat die..aKu bukan nak kate ape, tapi kalau ide ade masalah ill try my best unutk tolong die. dah name kawan tolong lah.. Kawan memang patut sayang menyayang pun kan.. Namun aku xtahu lah apa dah jadi..Mungkin bagi die kalau nak dapat kan kawan tu senang kot..so dapat kawan baru lupakan yang lama kan..Brang lama kan xelok lagi...To know the value of a friend...LOose One...Manusia ni kalau sesuatu bnda tu dah xde baru nak hargai..aku pun same.. Mybe kwan aku sorng ni kalau aku dah pergi selama2 nya baru nak appreciate kot.. or die xkisah pun,cause die kan bnyak kawan2.. Xpe aku tahu aku sape..Im nobody, but nobody is perfect dear.. Dah berapa kali die buat aku rasa cmni..Aku rasa mybe aku yang salah kot sbb mybe aku xlayak nak kawan ngan die, so baik aku mengundur dirilah..biarlah memori bersama kawan aku sorng ni aku simpan dan jadikan sejarah..

Pesanan kat semua, hargailah somthing tu..walaupun sekecik mane pengorbanan or penting bnde tu kat korng...KAlau dah hilang orng prgi xguna nak menyesal lagi...Buat orng itu, ijust want you to know that thank you cause being part of my life. INsyaAllah im not going to forget bout you. ANd sorry for everything.....

p/s kwan aku tu memang kawn k, xlebih dari tu...

Monday, June 15, 2009

WAt a day....

sukareta..... Itu je ungkapan yang aku leh ungkapkan...LetihX1000....hahaha...mane xletih 2 malam aku tido pukul 3 pagi..hahaha...buat ape pukul 3 baru tdur...HMMM...buat ape ek...Buat kerje, hapal kanji n goi(vocab) and paling penting skali facebooking..hahahaha.... Aku rasa budak2 kat AAj dah bnyak yang ke virus ni..kalah virus HINI @ swine flu...sapa xtahu maksud swine tu ia nya bermaksud BA*!..hahaha..kene cencord kalau x kna saman nanti..cmne nak bayar, duit elaun pun JPA belum masukkan...Budak2 yang belum hantar borng punye pasal lah ni..Jpa diorang xkan masukkan Duit$$$ kalau semua lom submit perjanjian....So sape yang belum Hantar cepatlah,....


BAlik cite tdi...nasib baik hari ni kelas abis awal ckit..5.40 cmtu...sbb dah bis discuss tutorial physics so balik lah...hahha...MAlam tadi aku tdur pukul 3.00pg cmtu..MAlam tdi chat ngan kawan sekolah lama aku qadim.... cite pasal jepun and PElakon-pelakon Jepun..huhuuhh...Tu yang chat dri pukul 1 sampai pukul 3..hahah...PAstu aku pun melayari Keindahan mimpi...hehehe....LUpelah nak cakap, sebelum aku chat malam tdi aku makan besar ckit..bukan apa, ada sorng ONANohito kat umah die ada kenduri so adalah tapau unutk kami kat cni...Mkan apa ek..hmm..NAsi, gulai kambing n nanas patu ada daging apa ntah,..so aku pun makanlah kat bilik junior aku kat sekolah Syifaa(sapa budak smsk kenal lah)... Kenyang gler....

So aku pun berjaya bgun pukul 6.40 gtu... g solat n berkemas nak g Kelas...So aku turun syokudo(cafe) around 7.30 cmtu...aku pagi tdi cobalah makan nasi lemak kat !@#$%^& cafe(nama dirahsiakan)...tapi aku sedikit frust sbb timun die cam dah xleh makan..huh, ilangkan mood aku pagi2 je...dah lah ngantok x cukup tidur sarapan lak buat hal..hmm...

xpe tapi sebenarnye hari ni hari yang aku tunggu2 cause akan dapat balik result dua testo ayng aku ambik minggu lepas...Bunpou(grammar) n KAnji testo.....Semasa kelas Mahfuzah sensei lah test2 tu akan di pulangkan balik...dug dub dug dub..bergentar jantung ku.....

jeng
jeng
jeng

AGRHHHHHHH...aku punya bunpou dapat 94%...walaupun x berpuasa hati tapi aku bersyukur jelah...bnyak yang salah tu sbb saolan mengkonfius kan..hahahah...Tpi Kanji atelah buat aku gembira ckit hari ni....sbb aku dapat MAnten(100%)...syukur Alhamdulillah....rasa nak menangis terharu dngan kejayaan tu....lolz...

Wat a day,banyak benda berlaku kat AAj..tpi kat sini benda berlaku ngan cpt as fast as a shinkansen...hahaha...aku berharap hari esok akan lebih baik dari hari ini ...SO guys,,,gamnbarimashio ne......JA mata....


Saturday, June 13, 2009

Sometime in America

Customs Official : 'May I know your name?'

Arriving passenger :
'Batman'

Customs Official : 'What's your name!?'

Passenger : 'My name is Bat-man'

Customs Official : 'Trying to be funny!? What's your surname?'

Passenger : 'Super-man'

Customs Official : 'So you're telling me your name is Batman Superman?'

Passenger : 'Yes'

Customs Official : 'Arrest the guy... '

When they had him in custody, he was asked to show identification:

Anyway our SuperHero birthday is one day after mine...

p/s wanna give my childrens name based on Anime character...huhu
Abang Naruto bin Abang Alli Zulfikar
Dayang Nursakura binti Abang Alli Zulfikar

Pasum

MAlam Kepada hari jumAat tu aku naik bengang oleh satu peristiwa...jeng,jeng,jeng...


Aku baru je nak tutup mata lalu aku terdengar sorakan meriah bagaikan orng baru menang "moto"..huk2... Aku lihat jam pukul12.15a.m...Sapa lak yang memekak malam2 ni...Takkan ada budak evolved jadi werewolf...sbb mlm tu aku tgok bulan mengambang...naik bulu roma aku... Tapi makin lama aku dgar bunyi2 trsbut makin familiar...macam Bunyi Sub kolej je..Sub atau nama lainnya cheers..Ada orientation week ke??? xde lak... Aku pun x berpuas hati lalu kelaur dari bilik ku...lalu menuju ke arah balkoni besar kat floor aku...

MAK OIII...nate ape lak ni(trngganu slang)

Aku tgok block onna(perempuan) balkoni diorang dari tingkat bawah smpai atas skali penuh. Setelah aku selidik rupenye diorng(BUDAK PASUM) tgh battle ngan PP(pembantu Pelajar) sape buat sub lagi hebat.. hhmmm...diorang ni xtahu ke jam dah pukul brapa or mereka ni buta so xdapat tgok jam or tak cukup duit nak beli jam or x pandai tgok jam..kesian nyerrr...

Malam tu memang malam yang akan dikenangkan...orng nak tidur ada pulak orng buat bising..bayangkan ada 1400 orng BUdak Pasum kat KK12...KAlau ye pun nak buat Sub buat lah ptng ke or kalau nak buat sangat waktu malam pegi DDBKL minta permit nak buat kat Dataran Merdeka ..leh lawan Sub ngan samseng Jalanan..

p/s teringat ngan sub-zero dalam mortal combat

  © Blogger template 'Salji Fuji' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP